BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нов метод за лечение на тройно-негативен рак на гърдата

Нов метод за лечение на тройно-негативен рак на гърдата
31 август 2020

Според Американското дружество за борба с рака (ACS) смъртността вследствие на рак на гърдата сред жените е намаляла с 40% между 1989 г. и 2016 г. Според дружеството това се дължи на подобренията в ранната диагностика на заболяването. Въпреки това „ACS“ отчита, че за 2020 г. ще бъдат диагностицирани около 276 480 нови случаи на инвазивен рак на гърдата при жени, което включва 30% от всички нови случаи на рак.

Цитотоксичната химиотерапия е единственото одобрено лечение за тройно-негативния рак на гърдата (TNBC) – една от най-агресивните форми на заболяването, като рядко оказва положителен ефект върху състоянието на пациента. Освен това при този вид рак често се налага хирургична намеса, тъй като метастазира бързо в цялото тяло.

Изследователи от Университета в Арканзас (University of Arkansas), САЩ, разработват ново нано лекарствено съединение, което унищожава агресивните клетки при тройно-негативен рак на гърдата. Главният автор на проучването д-р Хасан Бейзави (Dr. Hassan Beyzavi) отбелязва, че пациентите с онкологичното заболяване са особено уязвими поради токсичните неблагоприятни ефекти на единственото одобрено лечение за този вид рак.

Според учените от университета новото лекарство ще позволи на клиницистите да се насочат директно към раковите клетки и да избегнат неблагоприятните ефекти от химиотерапията.

Изследователите свързват нов клас наноматериали с лигандите на вече разработено лекарствено средство за фотодинамична терапия. По този начин учените създават нанопорест материал, който е насочен директно към унищожаването на туморните клетки, без да засяга нормалните здрави клетки в организма.

Таргетната фотодинамична терапия (PDT) представлява неинвазивен метод за лечение, генериращ токсични реактивни видове кислород (ROS), които елиминират раковите клетки. Този тип терапия привлича все по-голямо внимание през последните години поради нейната способност да лекува тумори, без необходимостта от извършване на операция, химио- или лъчетерапия.

Новият метод за транспорт на лекарствените съединения може да се използва в комбинация с ядрено-магнитен резонанс или флуоресцентно изобразяване, за да може да се проследява лекарството в тялото и да се следи напредъка от лечението на пациента. Това откритие ще допринесе за лечението на редица хора, страдащи от коварното онкологично заболяване.

Източник:

www.pharmacytimes.com/publications/Directions-in-Pharmacy/2020/August2020/nano-drug-prospect-attacks-aggressive-tnbc-cells

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи