BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нова надежда за лечението на рака на простатата

Нова надежда за лечението на рака на простатата
08 януари 2021

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания и засяга редица мъже по целия свят. Австралийски изследователи успяват да идентифицират механизма, по който раковите клетки на простатата „изменят“ своя характер и стават устойчиви на лечение. Техните открития, публикувани в научния журнал „Cell Reports“, са важна стъпка в разработването на лечение за невроендокринен тумор на простатата (NEPC) – агресивен подтип на заболяването.

Установено е, че някои тумори показват повишена клетъчна „адаптивност/ пластичност“ в отговор на нови или стресови състояния, каквито могат да бъдат създадени от терапиите срещу рак. Тази пластичност позволява на раковите клетки да се адаптират и да продължат да растат, като в резултат се развиват различни типове клетки, които вече не реагират на терапията.

Последните проучвания показват, че повишената клетъчна адаптивност представлява ключова характеристика, чрез която раковите заболявания на простатата стават устойчиви на терапия и прогресират до нелечим стадий.

Нашето ново проучване разкрива, че определена молекула микроРНК, наречена „miR-194“, може да играе важна роля за тази адаптивност при рака на простатата, което води до развитието на NEPC“, отбелязват изследователите. „Насочвайки се към „miR-194“, може да забавим и инхибираме растежа на модели на рак на простатата с невроендокринни функционални характеристики.

Според изследователския екип това проучване предоставя важни разкрития за това как ракът на простатата „еволюира“ в отговор на терапията.

След подлагането на хормонално лечение приблизително 15% от мъжете са склонни да развият този агресивен подтип на рак на простатата, за който към момента няма ефективно лечение.

Чрез разкриването на този регулатор на адаптивността на раковите клетки на простатата, който може да стимулира еволюцията на туморите, нашето проучване подчертава защо този вид онкологично заболяване е толкова трудно лечим“ отбелязват изследователите.

Учените имат за цел да продължат своята работа и се надяват, че това ще допринесе за разработването на ефективно лечение срещу коварното онкологично заболяване.

Източник:

https://www.sciencefocus.com/news/new-hope-in-fight-against-therapy-resistant-prostate-cancer/
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи