BezRak.com

Прочети още статии на тема:

лекарствени гъби при рак

Борба с рака – кои са най-полезните лекарствени гъби?

Борба с рака – кои са най-полезните лекарствени гъби?
27 юли 2021

Лекарствените гъби се използват още от дълбока древност в Традиционната китайска медицина, в която се прилагат при терапията на редица заболявания, включително на рака.

Техните лековити свойства оказват благоприятно действие при:

 • Вирусни, бактериални и гъбични инфекции;
 • Белодробни заболявания;
 • Онкологични заболявания;
 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Невродегенеративни заболявания;
 • Автоимунни заболявания и други.

Лекарствените гъби съдържат ценни полизахариди и други биоактивни съединения, които се отличават със своите мощни противовъзпалителни, имуномодулиращи, противоракови и антидиабетни свойства.

В Япония и Китай лекарствените гъби се използват от дълго време, самостоятелно или в комбинация с химиотерапия или лъчетерапия при борба с рака.

Най-известните витални гъби с научно доказана противоракова активност включват:

 • Агарикус блазеи (Agaricus blazei);
 • Рейши (Ganoderma lucidum);
 • Кориолус (Coriolus versicolor);
 • Шийтаке (Lentinus edodes);
 • Мейтаке (Grifola frondosa);
 • Кордицепс (Cordyceps sinensis);
 • Херициум (Hericium erinaceus).

Лекарствени гъби и борбата с рака

В състава на виталните гъби влизат специални биологично активни съединения, които предотвратяват растежа и разпространението на раковите клетки. Те съдържат клас полизахариди, известни като бета-глюкани. Тези ценни компоненти на лекарствените гъби са ефективно средство за борба с много видове онкологични заболявания.

Гъбата Рейши е известна още като „Гъба на дълголетието“ и е една от най-ценните лекарствени гъби при превенцията и терапията на рака. Виталната гъба има важна роля в поддържането на имунната система и мозъчната функция.

Рейши се използва като традиционно природно лекарство в профилактика на рака в Азия.

Приемът на Рейши оказва благоприятно действие върху всички органи и системи в човешкото тяло, като забавя процесите на стареене и повишава енергията.

В Китай и много други страни по света гъбите Рейши се използват за укрепване на имунната система на онкологично болни пациенти, които са подложени на химиотерапия или лъчетерапия.

Рейши 30% полизахариди

Гъбата Агарикус подпомага борбата с рака, като предотвратява образуването на кръвоносни съдове, които са необходими за растежа на туморите и активира определени имунни клетки, които се борят с тяхното развитие. Освен това проучванията показват, че приемът на лекарствената гъба подобрява качеството на живот при пациенти с онкологични заболявания.

Гъбата Кориолус съдържа биоактивни съединения, които имат цитотоксични и проапоптотични свойства. Изследванията показват екстрактът от лекарствената гъба предотвратява растежа на клетъчни линии на рак на гърдата, рак на шийката на матката, човешки В-клетъчен лимфом, рак на стомаха, рак на черния дроб и други. Полизахаридът „PSK“, изолиран от гъбата Кориолус, е проучен при пациенти с рак на стомаха, рак на гърдата, колоректален рак и рак на белия дроб. От средата на 70-те години екстрактът от Кориолус се използва като адювантна терапия за борба с рака.

Гъбата Мейтаке, подобно на други лекарствени гъби, съдържа бета-глюкани, които се борят ефективно с рака на гърдата и други онкологични заболявания.

Херициум

Гъбата Херициум съдържа комплекс от активни съединения, които блокират различни етапи на туморогенезата посредством различни механизми на действие. Към днешна дата повечето от изследванията, свързани с потенциала на гъбата за борба с рака, са фокусирани върху стомашно-чревни тумори. Лекарствената гъба оказва терапевтичен ефект както при рак на стомаха и дебелото черво, така и при други видове онкологични заболявания.

Лекарствени гъби и тяхното приложение при различни видове онкологични заболявания:

Вид онкологично заболяване Лекарствена гъба
Рак на гърдата Рейши, Мейтаке, Кориолус
Рак на дебелото черво Рейши, Мейтаке, Кориолус
Рак на стомаха Кориолус
Колоректален рак Агарикус и Рейши
Левкемия Агарикус и Рейши
Лимфома Кордицепс
Рак на белия дроб Рейши
Недребноклетъчен рак на белия дроб Кордицепс
Рак на простатата Рейши
Сарком Рейши

Безспорно едно от най-известните терапевтични свойства на лекарствените гъби се изразява именно в това, че оказват подкрепа при борбата с редица видове онкологични заболявания. Те са богат източник на ценни полизахариди, витамини и минерали и техният прием е отлично природно средство за поддържане на човешкото здраве и дълголетие.

Източници:

1. https://www.medicinenet.com/what_is_the_best_mushroom_to_fight_cancer/article.htm
2. Blagodatski A, Yatsunskaya M, Mikhailova V, Tiasto V, Kagansky A, Katanaev VL. Medicinal mushrooms as an attractive new source of natural compounds for future cancer therapy. Oncotarget. 2018;9(49):29259-29274. Published 2018 Jun 26. doi:10.18632/oncotarget.25660
Прочети още статии на тема:

лекарствени гъби при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи