BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Проучване: Потенциално лекарство може да предизвика имунен отговор срещу рак

Проучване: Потенциално лекарство може да предизвика имунен отговор срещу рак
17 декември 2020

Понастоящем най-често използваното лечение на рака включва химиотерапевтични лекарствени средства, които унищожават раковите клетки директно. Но много от тези лекарства не успяват да предизвикат най-ефективната форма на клетъчна смърт, известна като „имуногенна“ форма на смърт на раковите клетки. При този процес се активира освобождаването на специфичен протеин, който предизвиква сигнал за „действие“ или „опасност“. Сигналът за „действие“ подтиква дендритните клетки да активират унищожителното действие на Т-клетките спрямо туморите. Вместо това повечето съвременни химиотерапии за лечението на рак на панкреаса, рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на яйчниците и недребноклетъчния рак на белия дроб не само, че не водят до имуногенна клетъчна смърт, а дори потискат действието на имунната система.

През последните години имунотерапевтичните лекарства често биват назначавани към химиотерапевтичното лечение или се използват самостоятелно, за да помогнат на собствените имунни клетки на пациента да атакуват рака. Въпреки това основен проблем остава липсата на отговор към този тип терапия при голяма част от пациентите.

Някои химиотерапевтични лекарства, като гемцитабин (gemcitabine), унищожават раковите клетки и успяват да предизвикат имунен отговор срещу рака. Следователно учените смятат, че такъв тип лекарства са имуногенни. В ново проучване обаче се разкрива, че това може да не е точно така.

Изследователи от Медицинския център „Cedars-Sinai“ в САЩ, Медицинския колеж Бейлор в САЩ и Медицински университет в Тайпе, Тайван, установяват, че докато гемцитабинът наистина предизвиква освобождаване на протеина, който задвижва имунния отговор, лекарството може и да предизвика освобождаване на инхибиторен сигнал, или „спирачка“, който потиска активирането на Т-клетките, унищожаващи рака.

Учените установяват, че е необходимо да се постигне баланс между сигналите за „действие“ и „спирачка“, за да може да бъде предизвикан ефективен имунен отговор.

Изследователите откриват, че решението на този проблем е противовъзпалителното лекарство целекоксиб (celecoxib), което предотвратява сигналът, потискащ имунния отговор. Лекарственото средство подобрява активността на дендритните и Т-клетките, като по този начин те са в състояние да изпълняват своите имунни реакции, а гемцитабинът се трансформира в имуногенно лекарство.

Вярваме, че нашето проучване има значителен клиничен потенциал, тъй като имунотерапията продължава да играе важна роля в лечението на пациенти с рак“, отбелязват изследователите. „Ако резултатите бъдат потвърдени и в клиничните проучвания, това ще увеличи процента на пациентите, които се повлияват от имунотерапията срещу рак.

Изследователският екип възнамерява да тества ефикасността на новото лечение в рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания при хора в сътрудничество с техните колеги от Медицинския център „Cedars-Sinai“. Според учените, ако режимът на лечение с гемцитабин и целекоксиб бъде комбиниран с имунотерапия, може да бъде предизвикан още по-ефективен имунен отговор за борба с рака.

Източници:

1. K. Hayashi, F. Nikolos, Y. C. Lee, A. Jain, E. Tsouko, H. Gao, A. Kasabyan, H. E. Leung, A. Osipov, S. Y. Jung, A. V. Kurtova, K. S. Chan. Tipping the immunostimulatory and inhibitory DAMP balance to harness immunogenic cell death. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-19970-9
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201207091246.htm
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи