BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени разработват нов метод за диагностика на тумори

Учени разработват нов метод за диагностика на тумори
04 февруари 2021

Туморите могат да нанесат сериозна вреда върху заобикалящите ги кръвоносни съдове и тъкани, дори ако те са доброкачествени. Злокачествените туморни образувания са силно агресивни и често нанасят необратими поражения на организма, като ранното им откриване е от ключово значение за лечението и възстановяването на пациентите.

Някои туморни образувания се появяват дълбоко в органите и тъканите, покрити от мукозен слой, което затруднява тяхното откриване със стандартните методи като ендоскопия (вкарване на малка камера в тялото на пациента), както и достигането до тях по време на биопсия. По-специално, стомашно-чревните стромални тумори (GIST), които обикновено се срещат в стомаха и тънките черва, изискват прецизни техники, отнемащи много време, което е ценно за пациента.

Учени от Националната болница за ракови заболявания „Изток“, Центъра за усъвършенствана фотоника „RIKEN“ и Токийския университет за наука в Япония разработват технология, която използва близкия инфрачервен метод за хиперспектрална визуализация (NIR-HSI) заедно с машинно обучение (machine learning) за откриването на такъв вид туморни образувания. Техните открития са публикувани в научния журнал „Нейчър-научни доклади“ (Nature’s Scientific Reports).

Посредством този нов метод учените могат безопасно да изследват образуванията, които са разположени на дълбоко в тъканите. Изследователският екип извършва експерименти за визуализация при 12 пациенти с потвърдени случаи на стомашно-чревни стромални тумори, при които образуванията са били отстранени чрез операция. Учените заснемат отстранените тъкани с помощта на метода NIR-HSI, след което патолог извършва анализ на изображенията, за да определи границата между нормалната и туморната тъкан. Тези изображения се използват като база данни за алгоритъма на машинното обучение.

Учените установяват, че въпреки че 10 от 12 от изследваните тумори са изцяло или частично покрити от мукозен слой, анализът на машинното обучение е ефективен при идентифицирането на стомашно-чревни стромални тумори с точност от 86%.

Това е много вълнуващо откритие“, заявяват изследователите. „Този метод дава възможност за точно, бързо и неинвазивно диагностициране на различни видове субмукозни тумори, без извършването на биопсия, което е много по-лесно и щадящо както за пациентите, така и за лекарите.

Изследователите отбелязват, че е необходимо да продължат своята работа по усъвършенстването на новата технология за диагностика. Те смятат да разширят набора от данни за машинното обучение, които да допринесат за идентифициране на дълбочината, на която е разположено туморното образувание, както и да включат и други видове тумори в анализа.

Източници:

1. Materials provided by Tokyo University of Science. Note: Content may be edited for style and length.
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210202164508.htm
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи