BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нов метод за диагностика може да открива рак в реално време

Нов метод за диагностика може да открива рак в реално време
23 октомври 2020

Изследователи от Висшето училище по медицина към Университета в Осака, Япония, използват кръвни проби от общо 100 пациента с рак на стомаха и успяват да идентифицират раковите клетки, циркулиращи в кръвния им поток. Освен това учените установяват, че могат да открият техния произход посредством наличието на свръхекспресия на растежния фактор на фибробластите (FGFR2) както в циркулиращите раковите клетки, така и в тумора. Новият диагностичен метод може да позволи детекция на рака в реално време, което ще доведе до вземането на своевременни превантивни мерки и ще намали риска от развитието на метастази.

„FGFR2“ представлява протеин, който подпомага растежа на новите клетки. Така например, този протеин помага за възстановяване на наранявания, като стимулира растежа на нови тъканни клетки в засегнатата област. Това, което обаче „FGFR2“ не прави, е да сигнализира на клетките да спрат своя растеж. Това означава, че понякога дори след възстановяване на увредената област, протеинът може да продължи да стимулира растежа на клетките, което е възможно да доведе до развитието на рак. Когато туморът изразходи всички ресурси от заобикалящата го среда, „FGFR2“ се активира и нови ракови клетки се разпространяват по кръвообращението в райони, в които са налични необходимите за тяхното развитие вещества. Свръхпроизводството на „FGFR2“ може да означава, че този протеин е активиран с цел да превърне здравите клетки в ракови.

Проследяването на рака представлява предизвикателство, тъй като първичното образувание може да се различава значително от образувалите се метастази. Обикновено не може да се установи в кои части на тялото се е разпространил рака, докато не се образува тумор с откриваеми размери. Но изследването на раковите клетки, които циркулират в кръвния поток, може да бъде голям напредък в ранната диагностика на рака.

Ако циркулиращите ракови клетки в кръвта могат да бъдат открити, би било възможно да се изследват характеристиките на метастазите на рака, които рядко се идентифицират. Това ще бъде полезен диагностичен метод за избор на молекулярно насочени терапевтични агенти, които да бъдат индивидуални за всеки пациент“ отбелязват изследователите.

Учените измерват нивата на експресия на „FGFR2“ в циркулиращите туморни клетки от проба на периферна кръв, като правят съпоставка с нивата на протеина при тумори, които по-рано изследват. Резултатите показват, че свръхекспресията на „FGFR2“ е сходна и в двете проби, подложени на анализ.

Според учените този нов метод за детекция на „FGFR2“-положителни ракови клетки в кръвта може да допринесе за навременно откриване на съществуващия тумор и съответно по-лесното установяване на необходимата терапия за лечение. Понастоящем учените разработват инхибитори, които да се насочват към аномалиите на „FGFR2“. Чрез успешно идентифициране на ракови клетки, които експресират протеина, този инструмент може да допринесе за определянето на подходяща терапия според характера на заболяването на онкоболните пациенти.

Източници:

1. Kuroda, K., et al. (2020) Circulating tumor cells with FGFR2 expression might be useful to identify patients with existing FGFR2‐overexpressing tumor. Cancer Science. doi.org/10.1111/cas.14654.
2. https://www.news-medical.net/news/20201021/New-diagnostic-method-may-allow-for-real-time-detection-of-cancer-growth-patterns.aspx
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи