BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нов вид терапия може да събуди отново имунната система при онкологично заболяване

Нов вид терапия може да събуди отново имунната система при онкологично заболяване
20 януари 2022

Имунотерапията е обещаващ метод за лечение на рак, чрез който имунната система се стимулира да унищожава раковите клетки. За съжаление този метод може да се прилага само на ограничен брой онкологични заболявания. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology: MIT) са открили нов начин да задействат имунната система и да я стимулират да атакува туморите. Те искат да започнат да прилагат имунотерапия при повече видове рак.

Основата на техния подход е отстраняването на туморните клетки от тялото, третирането им с химиотерапевтични продукти и връщането им обратно в тумора. Тези увредени ракови клетки действат като сигнал, който подтиква Т-клетките към действие.

Професорът Майкъл Яфе вярва, че увредените клетки могат да изпратят сигнал, който да събуди имунната система. Яфе работи съвместно с професор Даръл Ървайн. Двамата откриват, че това лечение може да елиминира напълно туморите при близо 50% от изследваните мишки.

Активиране на Т-клетките на имунната система

В момента един вид от лекарствата, използвани за имунотерапия, са инхибитори на блокада на контролни точки. Те стимулират Т-клетките, които са се „изчерпали“, да продължат работа. При употребата на този вид лекарства се наблюдава успех, но при много малко видове рак.

Яфе и колегите му се опитват да подобрят ефективността на тези лекарства, като ги комбинират с цитотоксични химиотерапевтични лекарства. Те се надяват химиотерапията да помогне за стимулирането на имунната система и насочването ѝ към туморните клетки. Този подход се основава на имуногенната клетъчна смърт. Това е явление при което мъртвите или умиращите туморни клетки изпращат сигнали, които привличат вниманието на имунната система.

Екипът започва лечение на раковите клетки с няколко различни химиотерапевтика в различни дози. Двайсет и четири часа след лечението те добавят дендритни клетките, а по-късно и Т-клетки. След това измерват способността на Т-клетките да убиват раковите клетки. Те са изненадани да открият, че повечето от лекарствата не помагат. Тези от тях, който имат ефект, действат при ниски дози, които не убиват много клетки.

По-късно изследователите разбират, че всъщност не мъртвите, а увредените ракови клетки, стимулират имунната система. Те доказват, че живите увредени клетките са точно тези, които събуждат отново имунната система.

Най-подходящите лекарства за този вид терапия са тези, които причиняват увреждане на ДНК на туморните клетки. Това активира клетъчните пътища, които реагират на стреса. Тези пътища изпращат сигнали за дистрес, които провокират Т-клетките да заработят активно и да унищожат не само увредените клетките, но и всички туморни клетки наоколо.

Елиминиране на тумора

При проучвания проведени върху мишки с меланом и рак на гърдата, учените постигат пълно елиминиране на туморите при 40% от животните. Освен това при повторно инжектиране на ракови клетките няколко месеца по-късно, Т-клетките ги разпознават и ги унищожават отново.

Също така учените опитват да инжектират ДНК-увреждащи лекарства директно в туморите, но откриват, че това е неефективно. Оказва се, че лекарствата увреждат не само туморните, но и Т-клетките и други имунни клетки в близост до тумора. Както и инжектирането на увредени клетки без инхибитори на блокада на контролните точки има нисък ефект.

Според Яфе трябва да се представи нещо, което действа като имуностимулант, но след това трябва да се освободи съществуващия върху имунните клетки блокаж.

Яфе се надява да тества този подход при пациенти, чиито тумори не са реагирали на имунотерапия. Първо обаче са необходими повече изследвания, за да се определи кои лекарства биха били най-подходящи за различните тумори и при какви дози. Също така учените все още изследват по какъв начин увредените туморни клетки стимулират Т-клетъчният отговор.

Виж какво е имунотерапия

Източник:

https://news.mit.edu/2021/new-cancer-treatment-may-reawaken-immune-system-1019
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи