BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нова лекарствена комбинация срещу рядко срещана форма на рак

Учени откриват нова лекарствена комбинация срещу рядко срещана форма на рак
21 януари 2021

Лимфоплазматичният малигнен лимфом (макроглобулинемия на Waldenstrom) представлява рядка форма на лимфом, за която все още не е разработено ефективно лечение. Налична е само една одобрена терапия срещу този вид рак, което прави лечението на пациентите с онкологичното заболяване предизвикателство.

Изследователи от Университета в Ню Хемпшир (University of New Hampshire), САЩ, използват новия подход за насочване към специфични клетъчни протеини, които контролират информацията в ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) с цел откриване на ефективно лечение срещу заболяването. Те осъществяват това с помощта на инхибитори или лекарства, които предотвратяват растежа на раковите клетки и когато ги комбинират с трето лекарство успяват да постигнат много по-добра ефективност при унищожаването на раковите клетки на лимфоплазматичния лимфом. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Епигенетика“ (Epigenomics).

Това е първото проучване, което отчита обещаващи резулти при прилагането на BET-инхибиторите срещу тази рядко срещана форма на рак“, отбелязват изследователите.

В своето проучване изследователският екип се фокусира върху епигенетичната регулация на раковите клетки на лимфоплазматичния лимфом. Епигенетиката е наука за това как ДНК се „отваря“ и „затваря“, за да позволи на определени гени да бъдат експресирани или кодирани. Всеки протеин има различна функция – някои записват генетичния код, други го разчитат, а други могат да изтрият този код. Учените подлагат на анализ два протеина, бромодомен и екстратерминал (BET), които представляват епигенетични четци. Доказано е, че BET-протеините участват в различни патологични състояния, включително рак. Лекарствата, които инхибират тези протеини, могат да блокират генната експресия, която регулира растежа на раковите клетки.

Когато учените третират ракови клетки на лимфоплазматичен лимфом с BET-инхибиторите „JQ-1“ и „I-BET-762“, се наблюдава значително намаляване на техния растеж. Докато дозозависимият ефект е значителен и при двете лекарства, „JQ-1“ показва най-силен инхибиращ ефект, намалявайки клетъчната пролиферация с до 70%. Въпреки това нито един от инхибиторите не успява да предизвика апоптоза (клетъчна смърт) на раковите клетки.

Поради тази причина изследователите провеждат експеримент, при който добавят всяко от трите различни лекарства – венетоклакс (venetoclax), панабиностат (panabinostat) и ибрутиниб (ibrutinib), които са единствената одобрена терапия за пациенти с лимфоплазматичен лимфом, към третирането с BET-инхибиторите. След проучване на всяка отделна лекарствена комбинация, те установяват, че комбинирането на лекарствените средства с инхибиторите подобрява значително тяхната ефективност. Учените откриват, че комбинацията с венетоклакс или панабиностат дават най-добри резултати при унищожаването на раковите клетки. Друго тяхно откритие показва, че пациентите с макроглобулинемия на Waldenstrom, подложени на терапия с ибрутиниб, може да се възползват от добавянето на „JQ1“, което може да повиши ефикасността на тяхната терапия. Тези открития могат да бъдат важна стъпка в лечението на редица хора, които страдат от рядката форма на трудно лечимото онкологично заболяване.

Източници:

1. Materials provided by University of New Hampshire. Note: Content may be edited for style and length.
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114163952.htm
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи