BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нова потенциална мишена за имунотерапията

Учени откриват нова потенциална мишена за имунотерапията
24 август 2020

Имунотерапията представлява вид лечение посредством активиране на собствената защита на организма срещу раковите клетки. Въпреки наблюдаваните положителни ефекти от този тип терапия, сравнително малък брой пациенти се повлияват от нея. Учените изследват молекулярните механизми, чрез които туморите избягват защитното действие на имунната система. Резултатите от техните изследвания могат да предоставят важна информация за разработването на нови концепции за имунотерапия.

Екип изследователи от Германския център за изследване на рака (DKFZ) и от Института по здравеопазване в Берлин (BIH), Германия, публикуват нови данни, които описват потенциална нова „мишена“ за имунотерапиите срещу рак. Главен автор на проучването е д-р Кристиян Опиц (Dr. Christiane Opitz) от изследователския център „DKFZ“, а резултатите от него са публикувани в научния журнал „Клетка“ (Cell).

Ариловият/ароматният въглеводороден рецептор (AHR) е известен още като диоксинов рецептор, защото медиира токсичния ефект на диоксините. Не само токсините, но и метаболитните продукти на организма могат да активират този опасен рецептор. Пример за това са продуктите на разграждането на аминокиселината триптофан, които приемаме с храната си като градивен елемент на протеините. Туморите се възползват от тези метаболити, като ги използват за насърчаване на подвижността на раковите клетки и за потискане на имунния отговор. Изследователите сега откриват ензима, който е свързан с активирането на диоксиновия рецептор.

Учените откриват, че метаболитният ензим „IL4I1“ (Interleukin-4-Induced-1) способства разпространението на туморните клетки, като същевременно потиска действието на имунната система. Този ензим се характеризира с това, че активира диоксиновия рецептор и се произвежда в големи количества от туморните клетки. Констатациите от новото проучване предполагат, че веществата, които инхибират „IL4I1“ ензима, биха могли да предоставят нови възможности за лечението на рака.

Образуваните от „IL4I1“ метаболити се свързват с активирането на диоксиновия рецептор, а това от своя страна води до потискане на функциите на имунните клетки“, отбелязват изследователите.

Активирането на диоксиновия рецептор посредством катаболитите на триптофана (Trp) прави туморите по-агресивни и потиска антитуморния имунитет“, пишат още авторите на проучването.

Извършените анализи показват, че в 32 туморни образувания, ензимът „IL4I1“ се асоциира по-често с активността на диоксиновия рецептор, отколкото ензимите „IDO1“ (индолеамин-пирол 2,3-диоксигеназа ) или „TDO2“ (триптофан 2,3-диоксигеназа), досега признати за основните Trp-катаболни ензими. Ензимът „IL4I1“ активира диоксиновия рецептор чрез генериране на индолови метаболити и кинуренова киселина. Той се свързва с по-кратка преживяемост при пациенти с глиом (вид злокачествен мозъчен тумор), както и с повишената подвижност на раковите клетки и потискането на адаптивния имунитет.

Клиничната практика показва, че вероятността за оцеляване на пациенти с глиоми намалява, когато ензимът присъства в по-високи концентрации в туморните образувания. Освен това при изследвания върху миши модел на хронична лимфоцитна левкемия (CLL) се установява, че ензимът „IL4I1“ подпомага развитието на рака чрез въздействието си върху имунната система.

При животни, които поради генетични промени не произвеждат „IL4I1“ в туморната си микросреда, имунната система има значително по-добра ефективност в предотвратяването на прогресията на рака“, отбелязват изследователите.

Д-р Кристиян Опиц, отбелязва, че ензимът „IL4I1“ има голям потенциал като нова „мишена“ за действието на имунотерапевтиците. При проведените понастоящем клинични изпитвания, лекарствата, които инхибират метаболитите на триптофана, не оказват добър ефект, тъй като туморите не реагират към тях. До този момент ролята на „IL4I1“ бе пренебрегвана, но ензимът показва голям потенциал при лечението на рака и неговите характеристики ще бъдат важен обект на бъдещи изследвания.

Източник:

www.genengnews.com/news/checkpoint-molecule-could-be-new-cancer-immunotherapy-target/

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи