BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Пчелна отрова срещу рак на гърдата

Пчелна отрова срещу рак на гърдата
03 септември 2020

Д-р Сиара Дъфи (Dr Ciara Duffy) от Института за медицински изследвания „Хари Перкинс“ (Harry Perkins Institute of Medical Research) в Западна Австралия и Университета на Западна Австралия (The University of Western Australia) използва отровата от 312 пчели, за да тества нейния ефект върху различните видове рак на гърдата. Изследването оценява ефекта на отровата на медоносната и земната пчела от различни части по света. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Нейчър – прецизна онкология“ (npj Precision Oncology).

Проучването тества ефекта от отровата на медоносните пчели върху нормални клетки на гърдата и върху клетки от клиничните подтипове на рак на гърдата: положителен за хормон-рецептор, обогатен с HER2-рецептор и тройно-негативен рак на гърдата.

Учените установяват, че отровата на пчелите от района на град Пърт в Западна Австралия унищожава бързо и ефективно раковите клетки на тройно-отрицателния рак на гърдата, както и обогатените с HER2-рецептори клетки на рак на гърдата. Д-р Дъфи отбелязва, че целта на изследването е да се проучат противораковите свойства на отровата на пчелите и по-точно на съединението мелитин, влизащо в нейния състав, върху различните видове ракови клетки на гърдата.

Никой преди това не бе сравнявал ефектите на отровата на пчелите или тези на мелитина върху всичките различни подтипове на рак на гърдата, както и върху нормалните здрави клетки“, заявява д-р Дъфи.

Учените откриват, че синтетично произведения мелитин отразява повечето противоракови ефекти на пчелната отрова.

Проучването показва, че както отровата на пчелите, така и мелитинът успяват селективно и бързо да намалят жизнеспособността на клетките на тройно-негативния рак на гърдата и на обогатените с HER2-рецептори клетки. Като отровата има изключително мощно действие“, казва д-р Дъфи.

Определена концентрация на отровата може да предизвика 100% смъртност на раковите клетки, като същевременно оказва минимални ефекти върху нормалните клетки.

Установява се, че мелитинът може да унищожи напълно мембраните на раковите клетки в рамките на само 60 минути“, отбелязва тя.

Мелитинът в отровата на пчелите може да окаже и друг забележителен ефект – в рамките на 20 минути, съединението може да потисне значително химичните сигнали на раковите клетки, които са от съществено значение за техния растеж и делене.

Проучването показва начина, по който отровата на пчелите и мелитинът влияят върху сигналните пътища на рака. Химичните сигнали, които са от основно значение за растежа и възпроизводството на раковите клетки биват успешно потиснати от тяхното действие“ отбелязва д-р Дъфи.

Мелитинът модулира сигнализацията в клетките на рака на гърдата чрез потискане на активирането на рецептора, който обикновено е свръхекспресиран при тройно-негативния рак на гърдата – рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR). Освен това съединението възпрепятства активирането на HER2-рецептора, който е свръхекспресиран в обогатените с HER2 ракови клетки“, казва тя.

Според изследователите това е още един прекрасен пример за това как естествените, природни съединения могат да се използват за лечението дори и на тежки заболявания при хората.

Освен това д-р Дъфи тества дали мелитинът може да се използва в комбинация със съществуващите химиотерапевтични лекарства, тъй като образува пори или дупки в мембраните на раковите клетки на гърдата. Според нея това може да спомогне за проникването на химиотерапевтиците в раковата клетка, което да доведе до клетъчна смърт.

Учените откриват, че мелитинът може да се използва в комбинация с малки молекули или химиотерапевтици, като Доцетаксел (Docetaxel), за лечението на силно агресивни типове рак на гърдата. Показано е, че комбинацията от мелитин и Доцетаксел е изключително ефективна за намаляване на туморния растеж при мишки.

Въпреки че има 20 000 вида пчели, д-р Дъфи иска да сравни ефектите от отровата на пчелите от различните райони по света.

В проучването се установява, че отровата от европейските медоносни пчели в Австралия, Ирландия и Англия води до почти идентични ефекти върху раковите и здравите клетки на гърдата. Също така, учените откриват, че отровата на земната пчела не е в състояние да предизвика клетъчна смърт дори и при много високи концентрации.

Един от първите доклади относно ефектите на пчелната отрова се публикува в научния журнал „Нейчър“ (Nature) през 1950 г. В него се установява, че отровата намалява растежа на туморите при растения. Д-р Дъфи обаче отбелязва, че интересът към ефекта на пчелната отрова нараства едва през последните две десетилетия.

В бъдеще учените смятат да проведат допълнителни изследвания за оценка на оптималния метод за доставяне на мелитина, както и неговата токсичност и максималните му поносими дози.

Източници:

1. Ciara Duffy, Anabel Sorolla, Edina Wang, Emily Golden, Eleanor Woodward, Kathleen Davern, Diwei Ho, Elizabeth Johnstone, Kevin Pfleger, Andrew Redfern, K. Swaminathan Iyer, Boris Baer, Pilar Blancafort. Honeybee venom and melittin suppress growth factor receptor activation in HER2-enriched and triple-negative breast cancer. npj Precision Oncology, 2020; 4 (1) DOI: 10.1038/s41698-020-00129-0

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200901093412.htm

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи