BezRak.com

Прочети още статии на тема:

алтернативни терапии

Ползи за здравето от лекарствената гъба Мешима

Ползи за здравето от лекарствената гъба Мешима
03 ноември 2022

Лекарствената гъба Мешима съдържа протеин-полизахаридни комплекси с доказани имуномодулиращи свойства. Имуномодулацията представлява регулиране на имунния отговор при имунопотенциране, имуносупресия или индукция на имунологичен толеранс.

Гъбата Мешима е богата на съединенията бета D-глюкани, известни като „модификатори на биологичния отговор“. Те намаляват риска от автоимунни реакции и повишена възпалителна активност.

Също така гъбата е богата на антиоксиданти, които предпазват организма от оксидативен стрес и различни заболявания. Корейски изследователи откриват в Мешима съединението хиспидин, което наподобява известното съединение ресвератрол. Смята се, че то притежава висока антиоксидантна активност, еквивалентна на тази на витамин C.

Гъба Мешима в полза на женското здраве

Доказано е, че виталната гъба Мешима намалява нивата на цитокините и NK-клетките, на които се дължат някои случаи на безплодие. По този начин гъбата може да увеличи шансовете за успешно зачеване.

Мешима е известна и с това, че помага за намаляване на прекомерното кървене по време на менструация. Тези свойства на гъбата подтикват учените да изследват и потенциалния ѝ ефект при хемофилия.

Не на последно място е и благотворното влияние, което Мешима оказва върху здравето на гърдите. Противовъзпалителните ѝ свойства, съчетани с високото съдържание на полизахариди, защитават и поддържат клетките на гърдите здрави.

Мешима при алергии

Множество изследвания доказват ефективността на полизахаридите в Мешима при имунен дисбаланс и алергични реакции. Активните компоненти в нея потискат Th2 и индуцират секрецията на Th1 цитокини, които насърчават имунната система да се бори с алергиите.

Други проучвания установяват способността на екстракта от гъба Мешима да потиска освобождаването на хистамин в тялото, което е основната причина за появата на алергии. Това превръща Мешима в подходящо средство за терапия на дерматити и астма, причинени от алергии. [1]

Мешима при рак на гърдата

Изследователи от университета в Индиана (САЩ) установяват, че екстрактът от гъбата Мешима може да потисне растежа и инвазивното поведение на клетките на рак на гърдата. Наличието на инвазивни клетки води до възникване на метастази и е една от основните причини за смъртност при пациенти с рак на гърдата.

Корейски изследователи също проучват усилено противораковите свойства на лекарствената гъба. В Азия тя става все по-популярна като адювант в терапията на онкологични заболявания, заедно с химиотерапиите. Мешима повишава ефективността на някои противоракови лекарства срещу туморен растеж. [2]

Терапевтичният потенциал на изолирани съединения, които се съдържат в екстракта от гъбата Мешима, е ясно демонстриран в различни научни изследвания до сега. Те показват антипролиферативна, антиинвазивна и антиангиогенна активност срещу силно инвазивни ракови клетки на гърдата.

Други свойства на лекарствената гъба Мешима

В гъбата са открити различни химикали, които помагат при терапията, свързана с проблеми от възпалителен характер и болки в гърба и ставите. Освен възпалението, екстрактът от Мешима може да намали и болката при различни артритни състояния.

Също така гъбата действа благоприятно на стомашно-чревния тракт и има хепатопротективно действие.

Приемът на лекарствената гъба Мешима може да окаже благотворно влияние върху целия организъм, независимо дали има установено заболяване или се приема профилактично.

Преди употреба е препоръчителна консултацията с лекар-микотерапевт от „Общество по лекарствените гъби България“.

Източник:

https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/mesima-mushroom
https://tasteforlife.com/supplements/mushrooms/meshima-mushroom-supports-healthy-breast-tissue
https://missvickie.com/meshima-mushroom-benefits/
Прочети още статии на тема:

алтернативни терапии

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи