BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени разработват модел за оценка на страничните ефекти от химиотерапията

Учени разработват модел за оценка на страничните ефекти от химиотерапията
17 ноември 2020

Изследователи от Университета в Линшьопинг, Швеция, разработват модел, който оценява риска от развитие на сериозни неблагоприятни ефекти върху кръвните показатели и костния мозък на пациентите по време на лечението с химиотерапия. Проучването може да позволи използването на генетичен анализ за идентифициране на пациентите с по-голяма вероятност от развитие на странични ефекти вследствие на терапията. Резултатите от проучването са публикувани в журнала „Биология на системите и нейните приложения“ (Systems Biology and Applications). Изследването се провежда посредством сътрудничество между изследователи в областта на фармакогенетиката и биоинформатиката.

По време на лечението на рака често е трудно да се постигне баланс между унищожаването на възможно най-много на брой туморни клетки и запазването на нормалните, здрави клетки. Именно на това се дължат и много от страничните ефекти на противораковите терапии.

Едно от често срещаните свойства на туморните клетки е, че те растат бързо и неконтролируемо. Поради тази причина химиотерапевтичните лекарства, използвани за лечението на рак, са предназначени да унищожават именно бързо растящите клетки. Но този процес засяга и нормалните клетки, които имат бърз растеж. Една от най-чувствителните тъкани е тази на костният мозък, където се формират различните видове кръвни клетки. Приблизително 25% от пациентите с рак на белия дроб, които получават комбинирано лечение с лекарствата гемцитабин (gemcitabine) и карбоплатин (carboplatin), развиват животозастрашаващи странични ефекти, засягащи костния мозък. В много от тези случаи се стига до прекъсване на противораковата терапия.

Учените са насяно с това, че генетичните фактори играят важна роля в отговора на пациентите към конвенционалните терапии. Поради това те си поставят за цел да определят дали съществуват генетични характеристики, които могат да бъдат използвани за идентифициране на пациентите с висок риск от развитие на тежки странични ефекти от лечението. Това би позволило адаптирането на терапията спрямо спецификата на всеки индивидуален пациент. Онкоболните с по-нисък риск от странични ефекти може да приемат по-високи дози от лекарството, което да окаже по-мощен противораков ефект, докато тези с най-висок риск могат да бъдат подложени на различна терапия.

Учените определят пълните ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) последователности на 96 пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, лекувани с гемцитабин / карбоплатин. Изследователите търсят функционални групи гени, които са свързани със степента на токсичност, която лечението оказва върху костния мозък на различните пациенти.

Екипът от изследователи идентифицира мрежа от 215 гена, които са тясно свързани помежду си. Тази мрежа е особено богата на гени, чиято експресия е била свързана с приема на тези лекарства в предишни проучвания. Изследователите демонстрират, че моделът може да се използва за класифициране на пациентите в една от двете групи – с висока или ниска вероятност за развитие на тежки странични ефекти.

Моделът за прогнозиране на страничните ефекти трябва да бъде тестван в по-нататъшни проучвания, преди да може да се приложи в клинична среда. Новият метод за оценка на нежеланите ефекти от химиотерапията ще допринесе за лечението на редица онкоболни пациенти по света.

Източници:

1. Björn N, Badam TVS, Spalinskas R, et al. Whole-genome sequencing and gene network modules predict gemcitabine/carboplatin-induced myelosuppression in non-small cell lung cancer patients. npj Systems Biology and Applications. 2020;6(1):1-15. doi:10.1038/s41540-020-00146-6
2. https://www.technologynetworks.com/cancer-research/news/predicting-the-risk-of-severe-side-effects-of-chemotherapy-342784
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи