BezRak.com

Прочети още статии на тема:

странични ефекти

Как да се справим с умората, причинена от химиотерапията

Как да се справим с умората, причинена от химиотерапията
17 август 2020

Въпреки че химиотерапията има съществена роля при лечението на онкологични заболявания, тя може да причини редица нежелани реакции – гадене, повръщане, умора и дори изтръпване и нервно увреждане (невропатия). Един от най-честите странични ефекти при повечето пациенти е именно умората. Чувството на умора намалява способността за работа, за грижа за семейството и за поддържането на активен социален начин на живот.

„Ще почувствате умора около една седмица след началото на лечението и това ще бъде един от най-тежките ви периоди. След това ще се връщате отново и отново, за да преминете още веднъж през тази изтощителна процедура“, казва д-р Захари Рийз (Dr. Zachary Reese), онколог в здравната компания „Intermountain Healthcare“ в Сейнт Джордж, щата Юта, САЩ.

В статитията ще научите какво могат да очакват пациентите, подложени на химиотерапия и как могат да се справят с умората.

Умората може да се задържи и дори да се влоши

За съжаление умората не е страничен ефект, появяващ се при първия кръг от химиотерапията, след което да избледнее при провеждането на следващите цикли.

Чувството на умора се задълбочава все повече след всеки следващ цикъл“, казва д-р Рийз. „При втората процедура ще се почувствате малко по-уморени отколкото след първата, като този нежелан ефект може да продължи един ден повече. Същото важи и за всички цикли, които ще последват.

Въпреки че постоянната умора може да обезсърчи някои от пациентите, важно е те да са наясно с това на какво се дължи този дискомфорт. Ролята на химиотерапията в лечението на рака е да атакува бързо делящите се клетки в тялото. В идеалния сценарий биха били засегнати само раковите клетки, но на този етап лекарствата не могат да определят кои от клетките са увредени и да насочат унищожителните си сили единствено към тях. Това означава, че здравите клетки също могат да бъдат засегнати от действието на химиотерапията.

Именно при унищожаването на здравите клетки в човешкия организъм е възможно да настъпи и чувството на умора. Имайки предвид важността на лечението за оздравяване на пациента, от изключително значение е той да бъде подготвен психически за преодоляване на неговите странични ефекти.

Как да се борим с умората

Въпреки че опитът със страничните ефекти е индивидуален за всеки пациент, умората обикновено продължава от 7 до 10 дни след лечението (като се вземат предвид колко цикъла на химиотерапия са извършени). Въпреки това има редица стратегии за ефективно справяне с изтощението. Някои стъпки, като предприемането на здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и набавянето на достатъчно количество сън, ще подпомогнат здравето на пациента както по време на химиотерапията, така и извън нея, по време на възстановяването.

В допълнение към тези стратегии за здравословен начин на живот, най-добрият съвет на д-р Рийз е поддържането на физическа активност.

Това не означава, че някой очаква пациентите на химиотерапия да участват в маратони, но извършването на 30-минутни упражнения на ден може да окаже значителен ефект“, казва той.

Ако 30 минути на ден са прекалено много за даден човек, може да се започне с 10-минутна тренировка, която постепенно да се удължава. Важно е пациентите да практикуват спорт, който им допада. По този начин упражненията ще се превърнат в удоволствие, а не в задължение. Разходките, плуването и йогата са чудесен избор за поддържане на добра физическа активност.

Може и спорта да не звучи като подходяща стратегия за справяне с умората, но активния начин на живот не само помага за поддържането на добър тонус, но и подпомага организма да премине по-леко през курсовете на лечение.

Физическата активност няма да предотврати напълно чувството на умора, но може да го намали значително“, казва д-р Рийз.

Комбинирането на здравословен хранителен режим с физическа активност е най-добрата стратегия за поддържане на крепко здраве и пълноценен начин на живот.

Източник:

www.survivornet.com/articles/how-to-fight-chemotherapy-fatigue/

Прочети още статии на тема:

странични ефекти

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи