BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Връзка между трансмазнините и рака на яйчниците

Връзка между трансмазнините и рака на яйчниците
06 юли 2020

Учени от Международната агенция за изследвания на рака (IARC) в Лион, Франция, която е част от Световната здравна организация (СЗО), заявяват, че има пряка връзка между консумацията на трансмазнини (транс-мастни киселини) и развитието на рак на яйчниците. Това става ясно в проучване, включващо близо 1500 пациенти, които страдат от заболяването.

Предишни по-малки проучвания предполагат връзката между тези индустриално произведени храни, съдържащи големи количества вредни мазнини, и рака на яйчниците, но до този момент доказателствата не бяха достатъчни“, заявява д-р Индже Хюбрехтс (Dr. Inge Huybrechts), който е специалист по хранителна епидемиология към „IARC“ агенцията във Франция.

Това е първото европейско проспективно проучване, което показва връзката между приема на индустриални транс-мастни киселини и развитието на този вид рак“, добавя той.

Наднормено тегло и възпаление

Въпреки че има ограничени научни данни относно ефекта на трансмазнините върху развитието на рак, предишни проучвания сочат, че индустриалните транс-мастни киселини водят до затлъстяване и възпалителни процеси.

Известно е, че това са два от основните фактори за развитието на рак на яйчниците, което може да обясни връзката между консумацията на тези мазнини и развитието на онкологичното заболяване“ отбелязва д-р Вероник Чайс (Dr Véronique Chajès), която е съавтор на проучването и учен в „IARC“- агенцията във Франция.

Стратегии за превенция

Тъй като честотата на рака на яйчниците нараства непрестанно, предприемането на стратегии за превенция на заболяването е от особена важност.

Тези нови открития са в съответствие с препоръката на Световната здравна организация (СЗО) за елиминиране на индустриалните транс-мастни киселини от храните“, заяви д-р Марк Гюнтер (Dr. Marc Gunter), ръководител на секция „Хранене и метаболизъм“ към „IARC“ агенцията във Франция.

Това проучване предоставя нови доказателства, които сочат, че намаляването на консумацията на промишлено преработени храни, включително храни тип „бързо хранене“ (fast food), може да помогне за намаляване на риска от развитие рак на яйчниците и много други хронични заболявания, включително други видове рак, които са свързани с по-голямото потребление на промишлени транс-мастни киселини“ отбелязва д-р Гюнтер.

Източник:

https://news.un.org/en/story/2020/07/1067612

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи