BezRak.com

Прочети още статии на тема:

канабидиол при рак

УЧЕНИ ОТ БАН: КАНАБИДИОЛЪТ ПОКАЗВА ЗНАЧИТЕЛНА АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ В ПРЕДКЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ!

УЧЕНИ ОТ БАН: КАНАБИДИОЛЪТ ПОКАЗВА ЗНАЧИТЕЛНА АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ В ПРЕДКЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ!
22 март 2019

Днес, 22 март 2019 г. в лабораториите на Института по молекулярна биология (ИМБ) към БАН беше дадена прес-конференция по отношение на цитотоксичната (противоракова) активност на канабидиола (CBD) към раковите клетки.

Работата на екипа от ИМБ е част от първата по рода си национална научна програма за биомедицински изследвания в България – „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“. По програмата работят учени от 9 института на БАН и 5 университета.

Доц. Ива Угринова, Директор на „Институт по молекулярна биология“ към Българска академия на науките разкри, че инвитро изследванията са стартирали януари месец и са показали забележителната антитуморна активност на канабидиола (екстракт от коноп). Субстанцията е част от биологично-активните вещества, които се съдържат в конопа и е дала много обещаващи резултати.

Идеята да се изследва канабидиола дошла от група учени в България, обединени от идеята да се изследват нискотоксични добавки и не добре изучени до сега природни субстанции.

„Резултатите са много впечатляващи и ние сме много окрилени“ – коментира доц. Угринова. „В световен мащаб не сме единствените, които изследват конопа. Смята се, че в това растение се съдържат доста биологични активни съединения с голям потенциал за приложение. Открихме, че в конопа действително има субстанция с противотуморен ефект. Това са много ранни изследвания, тепърва предстои да бъдат стандартизирани, да минат ин виво експерименти с животни. В крайна сметка искаме тези неща да достигнат до хората. Но при всички случаи трябва тепърва тези неща да бъдат стандартизирани и да преминат през още изпитвания“.

АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ

Към момента учените от БАН са наблюдавали изключителна противотуморна активност на канабидиола (CBD) върху клетъчни линии от рак на млечна жлеза, рак на белия дроб и рак на маточната шийка, като в тези системи участват различни клетъчни линии. Доц. Угринова разказа повече за моделите на изпитване: „Пример е модела на рака на млечна жлеза – там има клетъчна линия, която представлява модел на напълно напреднало заболяване – тройно негативна линия. Това е вид рак, при който не може да се приложи хормонална терапия. Имаме модел и на хормонозависимо раково заболяване, където би могло да се приложи хормонално лечение. Имаме и клетъчна линия от фиброматоза – тя е доброкачествено състояние, върху която също изследваме тези вещества. Идеята е да намерим такова вещество, което слабо да засяга не-раковата клетка и да е особено токсично за раковите. Такова вещество е канабидиола. Тези изследвания предстоят. Това се нарича „селективен индекс“ – т.е. ние трябва да определим това, преди да продължим по-нататък.

АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ В ПРЕДКЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ

АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ В ПРЕДКЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ

АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ

На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи молекулните механизми, по които канабидиолът убива раковите клетки.

За в бъдеще, Институтът има възможност за изпитвания и върху други модели на системи на още три ракови заболявания, като например рак на дебело черво, които също ще бъдат тествани. Там също се предполага, че канабидиолът (CBD) отново ще покаже значителна противотуморна активност.

„При тройно отрицателен рак на гърдата се оказа, че канабидолът е достатъчно активен. По-активен е от цисплатината – известен химиотерапевтик. При тройно-негативния, или при HER-позитивен рак друг известен химиотерапевтик е тамоксифена и хидрокси-тамоксофена. Канабидиолът е по-активен и от тях. Поради тази причина имено, ние смятаме, че канабидиолът има силна антитуморна активност.“

АНТИТУМОРНА АКТИВНОСТ

Представените днес резултати са само началото на мащабни бъдещи изследвания. Срокът на проекта и финансовата му рамка би позволила разработването на подходящи хранителни добавки, които биха подсилили ефекта на конвенционалното лечение – заяви доц. Угринова, като не скри че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания и до истински лекарствен продукт. Интерес в четиригодишната програма представлявал и изследването на други субстанции от природен произход – гинко билоба, мащерка, извлек от рапан и куркума. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

Това е една великолепна първа стъпка в България към намиране на ефективно природно средство за борба с тежки заболявания.

Прочети още статии на тема:

канабидиол при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи