BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Витамин B12 и неговата връзка с онкологичните заболявания

Витамин B12 и неговата връзка с онкологичните заболявания
10 август 2020

Витамин В12 представлява водоразтворим витамин, който може да се пренася посредством кръвообращението. Витаминът може да се съхранява в човешкото тяло до четири години, като неговият излишък се изхвърля от организма чрез урината.

Витамин В12 е най-големият представител на витамините от групата В и има отличително сложна химична структура. Той се среща естествено в месните продукти и може да бъде произведен индустриално единствено чрез специфична бактериална ферментация.

Този витамин играе важна роля за нормалната функция на мозъка и нервната система. Освен това витамин В12 участва в образуването на червени кръвни клетки и помага за синтеза и регулирането на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина). [1-2]

Въпреки това, допълнителният прием на витамина може да има странични ефекти за човешкото здраве, включително да повиши риска от някои видове онкологични заболявания.

Проучване, публикувано в „Журнал на Американската медицинска асоциация“ (The Journal of the American Medical Association), установява, че пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които приемат добавки с фолиева киселина и витамин В12, имат повишен риск от развитието на рак и смърт, в сравнение с пациентите, които не приемат добавката.

Д-р М. Ебинг (Dr. Ebbing M.) и неговите колеги анализират данните от две проучвания, включващи почти 7000 пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които приемат добавки с витамин В или плацебо за среден период от 3,6 години.

Пациентите се проследяват средно 3 години след приключване на приема на добавките. Проучването показва, че 341 пациенти, които приемат фолиева киселина и В12 (10% от проследяваните пациенти), и 288 пациенти, които не приемат добавките (8.4%) са диагностицирани с рак.

Така приемът на фолиева киселина и В12 е свързан с повишен риск от развитието на рак с 21%, както и с 38% увеличение на риска от смъртност, вследствие на болестта.

Учените откриват, че хората, които приемат витамин В12 имат повишен риск предимно от рак на белия дроб. От общо 236 от смъртните случаи, 75 (32%) се дължат на рак на белия дроб. [3-4]

Учени провеждат анализ, в който оценяват ролята на витамин В12 в етиологията на рака на белия дроб. В своя доклад изследователите анализират резултатите от общо 20 перспективни кохортни проучвания, базирани на генетични данни за близо 30 000 случая на заболяването и 60 000 контроли.

Циркулиращите концентрации на витамин В12, базирани на преддиагностични кръвни проби са положително свързани с повишен риск от рак на белите дробове, което се наблюдава без значение от пола, статута на тютюношушене и географския район на пациентите. Анализът показва, че по-високите концентрации на витамин В12 повишават риска от онкологичното заболяване, особено за аденокарцином и дребноклетъчен карцином. [5]

Сред проучванията, използвани в доклада на изследователския екип, е включено здравното изследване, наречено „Nord-Trøndelag“ на проф. Арнулф Лангхамер (Prof. Arnulf Langhammer) и екип от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU).

Проучването сравнява данните от 5183 пациенти, които развиват рак на белите дробове, със същия брой здрави лица.

Изследователите включват възможно най-много пациенти, които са непушачи, но въпреки това заболяват от рак на белия дроб. Тютюнопушенето е основната причина за това онкологично заболяване, но целта на изследователите е да открият и други причинно-следствени фактори за неговото развитие.

Нашето проучване разкрива, че високите нива на В12 повишават риска от рак на белия дроб. Колкото по-високи са неговите нива, толкова по-висок е рискът от развитието на заболяването на по-късен етап. Резултатите са важни, независимо дали хората пушат или не“, казва проф. Лангхамер.

Според проучването, при всяко удвояване на нивата на B12 рискът от онкологичното заболяване се увеличава с цели 15 %.

На този етап изследователите не са наясно защо високите нива на витамин В12 в кръвта увеличават риска от рак на белия дроб.

B12 обикновено помага в процеса на възстановяване на организма. Не знаем защо този витамин оказва такъв отрицателен ефект и повишава риска от рак на белия дроб. Но проучвания като това дават добра основа за изучаването на механизмите, които се крият зад тези констатации“, казва проф. Лангхамер. [6-7]

Тези изследвания показват важността от извършване на лекарска консултация преди предприемането на прием на каквито и да е витамини и добавки, особено витамин B12. Подробна лекарска консултация би помогнала на пациента да се ориентира дали приемът на витамини е необходим и подходящ – според неговото здравословно състояние.

Източници:

1. Battat, R., Kopylov, U., Szilagyi, A., Saxena, A., Rosenblatt, D. S., Warner, M., … & Bitton, A. (2014, June). Vitamin B12 deficiency in inflammatory bowel disease: Prevalence, risk factors, evaluation, and management [Abstract]. Inflammatory Bowel Diseases, 20(6), 120-1128. Retrieved from

2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219822#side-effects

3. Ebbing, M. The Journal of the American Medical Association, Nov. 18, 2009; vol 302: pp 2119-2126.

4. https://www.webmd.com/cancer/news/20091117/folic-acid-b12-may-increase-cancer-risk#2

5. Fanidi A, Carreras-Torres R, Larose TL, et al. Is high vitamin B12 status a cause of lung cancer?. Int J Cancer. 2019;145(6):1499-1503. doi:10.1002/ijc.32033

6. Storeng SH, Sund ER, Krokstad S. Factors associated with basic and instrumental activities of daily living in elderly participants of a population-based survey: the Nord-Trøndelag Health Study, Norway. BMJ Open. 2018;8(3):e018942. Published 2018 Mar 12. doi:10.1136/bmjopen-2017-018942

7. https://sciencenorway.no/cancer-norway-vitamins/high-levels-of-vitamin-b12-can-increase-lung-cancer-risk/1461614

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи