BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Проучване: Витамин D намалява риска от развитие на рак

Проучване: Витамин D намалява риска от развитие на рак
24 ноември 2020

Учени откриват, че приемът на витамин D е свързан с общо 17% по-малък риск от развитието на рак и по-специално от напреднала форма на заболяването. Един от авторите на проучването е д-р Паулет Чандлър (Dr. Paulette Chandler) от болницата „Brigham and Women“ в Бостън, САЩ.

Изследователите провеждат клиничното изпитване, наречено „VITAL“, с цел оценка на ефекта от приема на витамин D и омега-3. Проучването е строго плацебо-контролирано и е с продължителност от повече от пет години.

Констатациите показват, че приемът на витамин D може да намали риска от развитието на рак“, казва д-р Чандлър. „Витамин D представлява хранителна добавка, която е лесно достъпна, евтина и се използва и изследва от десетилетия.

Изследователският екип подлага на анализ участници с нормален индекс на телесна маса (ИТМ) и установяват, че при тях се наблюдава до 38% по-малък риск от развитието на онкологични заболявания. Тези резултати предполагат, че телесната маса също оказва влияние върху ефекта от приема на витамин D върху риска от развитието на напреднала форма на рак.

Проучването „VITAL“ подлага на анализ както независимите ефекти на хранителните добавки с витамин D и Омега-3, така и тяхното комбинирано действие. Участниците са разпределени в четири групи според приема на хранителни добавки: витамин D плюс Омега-3, витамин D плюс плацебо, Омега-3 плюс плацебо и плацебо вместо двете добавки. Изследователите не откриват статистическа разлика в общата честота на рака, но наблюдават намаляване на смъртните случаи, свързани със заболяването.

В своя вторичен анализ изследователският екип проследява възможното намаляване на смъртните случаи от рак като извършват оценка на честотата на напредналите форми на заболяването сред участниците, които приемат или не добавки с витамин D по време на проучването. Те също така изследват възможния модифициращ ефект на индекса на телесната маса (ИТМ) на участниците.

Сред над 25 000 участници в проучването „VITAL“, 1617 са диагностицирани с инвазивен рак през следващите пет години. Това включва широк спектър от онкологични заболявания, като рак на гърдата, рак на простатата, рак на белия дроб, колоректален рак и др. От почти 13 000 участници, които приемат витамин D, 226 са диагностицирани с напреднал стадий на рак в сравнение с 274, които получават плацебо. От 7843 участници с нормален индекс на телесна маса (ИТМ по-малък от 25), приемащи витамин D, само 58 са диагностицирани с напреднала форма на рак в сравнение с 96 от участниците, приемащи плацебо.

Нашите открития, заедно с резултатите от предишни проучвания, подкрепят приема на хранителни добавки с витамин D за намаляване на риска от метастатичен рак“, казва д-р Чандлър.

Откритието на изследователския екип потвърждава ефективността от приема на хранителни добавки с цел превенция на различни заболявания, включително такива, които са трудно лечими и представляват предизвикателство за медицината.

Източник:

https://www.sentinelassam.com/topheadlines/researchers-found-vitamin-d-can-reduce-cancer-risk-512783?infinitescroll=1
Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи