BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Изследване показва връзката между напитките със захар и рака

Изследване показва връзката между напитките със захар и рака
08 април 2020

Изследване, публикувано в авторитетния медицински журнал „BMJ“(„The British Medical Journal”), разкрива връзката между по-честата консумация на захарни напитки и повишения риск от развитие на онкологични заболявания.

Вече има нарастващ брой доказателства, които сочат, че ограничаването на консумацията на захарни напитки, би могло да допринесе за намаляване на случаите на поява на някои видове рак.

През последните няколко десетилетия консумацията на захарни напитки се увеличава. Доказано е, че тези напитки могат да доведат до затлъстяване, което от своя страна е признато като голям рисков фактор за възникване на много видове ракови заболявания. Но изследванията, които анализират връзката между напитките със захар и рака, до този момент все още бяха ограничени.

Така екип от изследователи във Франция започват проучване, целящо да определи връзката между консумацията на захарни напитки (напитки с добавена захар и 100% плодови сокове), напитки с изкуствени подсладители (т. нар. „диетични напитки“) и риска от онкологични заболявания като рак на гърдата, простатата и колоректален рак.

Техните открития се основават на анализ, включващ 101 257 здрави възрастни индивиди (французи) – 21% мъже и 79% жени, чиято средна възраст при включването им в кохортното проучване относно връзката между храненето и здравето на „NutriNet-Santé“ е 42 години.

Участниците са попълвали най-малко два 24-часови онлайн валидирани въпросници за хранене, предназначени да измерват обичайния прием на 3300 различни храни и напитки. Продължителността на проследяването на въпросниците е в период на максимум 9 години (2009-2018 г.).

Ежедневната консумация на захарни напитки (напитки с добавена захар и 100% плодови сокове) и изкуствено подсладени (диетични) напитки бива изчислена и първите отчетени случаи на рак сред участниците се потвърждават от медицинска документация и от националната база данни за здравно осигуряване.

В анализа се вземат предвид няколко добре известни рискови фактори за заболяването, като възраст, пол, образователно ниво, фамилна анамнеза за рак, тютюнопушене и физическа активност.

Средната дневна консумация на захарни напитки е по-голяма при мъжете, отколкото при жените (90,3 ml и 74,6 ml). По време на проследяването са диагностицирани и валидирани първите 2193 случая на рак (693 случая на рак на гърдата, 291 на рак на простатата и 166 на колоректален рак) , като средната възраст на заболелите е 59 години.

Резултатите показват, че повишаването на консумацията на захарни напитки със 100 ml на ден е свързано със средно 18% повишен риск от рак. С 22% е повишен рискът от рак на гърдата. Броят на случаите е по-ограничен при рак на простатата и рак на дебелото черво.

Макар групата на захарните напитки да е разделена на плодови сокове и други захарни напитки, консумацията и на двата вида напитки се свързва с еднакви проценти на риск от раково заболяване.

За разлика от плодовите сокове и напитките с добавена захар, консумацията на напитки с изкуствени подсладители (диетични) не е свързана с повишен риск от рак, но авторите предупреждават, че това трябва да се тълкува предпазливо, тъй като информацията не е напълно потвърдена поради това, че този тип напитки са консумирани в много ниски количества в сравнение с другите напитки със захар.

Тези резултати могат да се обяснят по няколко начина. Възможно е да има връзка между ефекта на съдържащата се в напитките захар и висцералната мазнина, която се складира около жизненоважни органи като черния дроб и панкреаса, нивата на кръвната захар и маркерите за възпаление, всички от които са свързани с повишен риск за развитие на онкологично заболяване.

Някои химически съставки, като добавките в някои газирани напитки, също могат да бъдат карциногенни.

Тъй като това е наблюдателно проучване, не може да се установи точният причинител на раковите заболявания и авторите отбелязват, че не могат да изключат възможността от грешки при класификацията на някои от напитките и развитието на рак.

Независимо от това, извадката от проучването е голяма и затова заслужава сериозно внимание. Нещо повече, резултатите до голяма степен остават непроменени при провеждането на по-нататъшни анализи, което подсказва, че изводите от изследването издържат на контрол и валидация.

Необходимо е тези резултати да бъдат включени и в други мащабни проучвания“, казват авторите на проучването, „Тези данни подкрепят препоръките за ограничаване на консумацията на захарни напитки, включително 100% плодови сокове, както и нуждата от държавни политики, свързани с данъчно облагане върху тези продукти и внедряване на маркетингови ограничения, насочени към ограничаване на свободното рекламиране на захарните напитки, които потенциално могат да са виновни за повишаване на заболеваемостта от рак сред населението“.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190710193917.htm

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи