BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват потенциално лекарство срещу меланома

Учени откриват потенциално лекарство срещу меланома
09 април 2021

Учени от Центъра за изследване на рака към Университета в Колорадо, САЩ, откриват потенциално лекарство за лечението на меланома и други видове рак.

Резултатите от тяхното проучване са публикувани в научния журнал „PNAS“. В своя доклад изследователите описват подробно работата си върху специфичен вътреклетъчен комплекс, наречен „NLRP3“. Тяхната основна цел е да определят неговото въздействие върху развитието на меланома и други онкологични заболявания.

лечение на меланом Известно е, че този протеин участва в медиираното от меланома възпаление, водещо до растеж и прогресия на тумора. Учените откриват, че посредством инхибирането на NLRP3 те могат да намалят възпалението и да възпрепятстват последващия растеж на тумора.

Установено е, че протеинът насърчава възпалението, като повишава освобождаването на интерлевкин-1-бета – цитокин, който причинява възпаление като част от естествения имунен отговор при инфекция.

В случая на онкологичните заболявания, включително при меланома, това възпаление може да доведе до растеж и разпространение на туморите.

NLRP3 е част от по-голямо семейство протеини, които участват в естествената защита на имунната система“, отбелязват изследователите.

Той представлява рецептор, който осъществява контрол за наличието на опасни молекули или патогени. Когато NLRP3 разпознае потенциално опасна молекула, това води до активиране на каспаза-1. Този протеин участва в производството на интерлевкин-1 бета, предизвиквайки интензивен възпалителен отговор. Установихме, че при меланома този процес е нарушен, което води и до растежа на тумора.

Какво показват резултатите от проучването относно ефекта на лекарството при меланома

В своето проучване изследователите използват инхибитор на протеина NLRP3 (Дапансутрил). Лекарството вече е доказало своята ефективност в клинични изпитвания за лечение на подагра и сърдечни заболявания, като понастоящем се тества и при COVID-19.

Изследователският екип тества ефективността на лекарството при пациенти с меланом, чието заболяване е устойчиво на лечение с различни инхибитори на контролните точки.

„Инхибиторите на контролни точки подпомагат имунната система в борбата с туморните образувания, но понякога те стават устойчиви на това лечение“, отбелязват изследователите.

Учените откриват, че лекарството може да се комбинира с инхибитори на контролните точки, като това подобрява тяхната ефективност.

Освен върху меланома, изследователите изучават ефектите на лекарството върху рака на гърдата и рака на панкреаса. Проучването показва, че инхибиторът подобрява имунния отговор за борба с рака и може да допринесе за намаляване на страничните ефекти от лечението с инхибитори на контролните точки.

Това проучване може да бъде огромна стъпка е лечението на пациентите с меланом, чието заболяване не реагира на терапията с инхибитори на контролните точки. Учените ще продължат своя проект и имат за цел да приведат приложението на лекарството в клинична среда.

Източник:

www.eurekalert.org/pub_releases/2021-04/uoca-adt040721.php
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи