BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Физическата активност намалява риска от развитие на рак

Физическата активност намалява риска от развитие на рак
06 ноември 2020

Поддържането на физическа активност е едно от най-важните неща както за превенцията на онкологични заболявания, така и за подобряване на здравето на пациентите по време и след лечението на вече възникнали такива. Понастоящем се провеждат няколко проучвания относно ефекта на спорта върху лечението на рака.

През 2018 г. учени от Американският колеж по спортна медицина (ACSM) в Индиана, САЩ, извършват преглед на хиляди научни изследвания относно физическите упражнения при превенцията на рака и актуализират своите насоки за пациентите, преминали през лечението на коварната болест.

Упражненията са от изключителна важност за поддържане на добро общо здраве, а някои от основните ползи от физическата активност включват:

  • Доказано намалява риска от развитието на 7 вида рак – рак на дебелото черво, гърдата, бъбреците, ендометриума, пикочния мехур, стомаха и хранопровода;
  • Води до подобрена преживяемост при рак на гърдата, простата и при колоректален рак;
  • Намалява риска от рецидив на рак на гърдата, дебелото черво и простатата с 20% до 40%;
  • Противодейства на продължителното седене, което увеличава риска от някои видове рак, като рак на ендометриума, белия дроб и дебелото черво.

Някои от основните препоръки за профилактиката на рака и за намаляване на риска от повторната му поява включват:

  • Извършване на аеробни упражнения с умерена интензивност, като ходене, колоездене, джогинг или танци, за 150 до 300 минути седмично;
  • Изпълняване на силови тренировки 2 дни в седмицата, като фокусът трябва да бъде върху големите мускулни групи (ръце, крака, гърди и гръб).

Умерената спортна дейност е напълно безопасна по време на лечението на рака и може да подобри значително качеството на живот на пациентите. Физическата активност, като разходки, колоездене, танци или друга приятна дейност, която кара тялото да се движи и ускорява сърдечната честота, оказва положителен ефект върху човешкото здраве.

Според учените всяка физическа дейност може да подпомогне за намаляване на безпокойството, депресията и умората при хората, страдащи от онкологични заболявания. Някои от препоръките на изследователите от Американският колеж по спортна медицина и от Американското дружество за борба с рака, базирани на внимателно проведени проучвания, включват:

  • Да се избягва бездействието и продължителното седене;
  • Да се извършват аеробни упражнения най-малко 3 пъти в седмицата за общо 90 до 150-300 минути;
  • Да се изпълняват упражнения за съпротива поне 2 дни в седмицата, като може да се използва собствено тегло, ленти за съпротива, гири или фитнес уреди, фокусирайки се върху големите мускулни групи.

За онкоболните пациенти е важно да знаят, че упражненията са най-добрият начин за справяне с умората, свързана с рака. Това е така, тъй като с подобряване на физическата издръжливост се подобряват и възможностите за извършване на основните ежедневни дейности. Освен това спортът подобрява качеството на съня и здравето на костите.

Препоръчително е да се започне с извършването на умерени упражнения, които са по-лесни за изпълнение. Интензивността на тренировките може да се увеличава поетапно, за да се предотврати евентуалното претоварване на организма.

Грижата за нашето тяло е от особена важност както при лечението на рака, така и при поддържането на цялостно здраве. Основно правило при избора на спорт е да изберете дейност, която харесвате – по този начин физическата активност няма да е задължение, а удоволствие, което да е неизменна част от нашето ежедневие.

Източник:

www.curetoday.com/view/exercise-may-help-prevent-cancer-or-its-recurrence
Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи